Bevezetés

Mint tudjuk, az XML 1.0 szabványt elfogadta a W3 konzorcium és egy kis csoport elkezdett dolgozni Simple Object Access Protocol, amely késbőbb Service Oriented Architecture Protocol lett, amit SOAP névén ismerünk.

Dave Winer másokkal előrukkolt az XML-RPC-vel, ami Remote Procedure Call nevet takar. RPC lehetővé tette, hogy szerver és kliens közötti interaktivitását használjuk ki a WEB-n. Mit takar:

  1. Limitált Adat típusok
  2. Szerveren definiált metódusok, amelyeket kliensek használhatnak.
  3. XML kommunikáció HTTP rétegen keresztül.

Egy lehetséges XML-RPC adat definíció:

<?xml version="1.0"?>
<methodCall>
     <methodName>movie.getMovieName</methodName>
     <params>
          <param>
               <value><i4>17</i4></value>
          </param>
     </params>
</methodCall>

Azonban vannak hátrányai. Egy nagy rendszerben, az XML kommunikáció átláthatatlanná válik. Rugalmatlan, mivel minden egyes XML-RPC szerver oldalon egyedileg van kiépítve, ennek hatására, nagyon kötötté válik a renszerrel. Azonkívül kliens oldali fejlesztőnek WSDL ( Web service description language ) fájlal kozultálnia kell, hogy megértse mit várhat szerver oldalról, ami persze lehet automatizálni különböző eszközökkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://devfuck.blog.hu/api/trackback/id/tr46989148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása